14 Kasım 2011 Pazartesi

Şam ile ilişkiler artık dönülmez noktada!


Suriye’de rejim yanlıları Türk elçiliğine saldırdı. Ankara’nın yanıtı ise sert oldu. Dışişleri?Bakanı Davutoğlu, Esad karşıtlarıyla buluştu. Bakanlık “Türkiye gerekli önlemleri almaya kararlıdır” dedi


DIŞ HABERLER SERVİSİ

Suriye lideri Beşar Esad yanlılarının Türk diplomatik misyonlarına saldırmasının ardından Ankara ve Şam arasındaki ipler iyice gerildi. Suriye’nin başkenti Şam’da büyükelçiliğe, Halep’te başkonsolosluğa ve Lazkiye’deki fahri konsolosluğa saldırıyı ‘şiddetle kınayan’ Dışişleri Bakanlığı Suriye’ye nota verdi. Ankara’daki Suriye Maslahatgüzarı’na verilen notada ‘Diplomatik  temsilciliklerinin güvenliğinin sağlanması için her türlü önlemin alınması uluslararası sözleşmeler uyarınca öncelikle Suriye Devleti’nin yükümlülüğü altındadır’ hatırlatmasını yaptı.   Notadaki “Türkiye, önümüzdeki günlerde bunun takipçisi olmaya ve gelişmelere göre gerekli gördüğü önlemleri almaya kararlıdır” ifadesi Türkiye’nin sertleşen tavrını ortaya koydu.




Muhaliflerle buluşma
Türkiye tepkisini sadece diplomatik yollardan ortaya koymakla kalmadı. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu dün akşam  muhalifleri temsil eden Suriye Ulusal Konsey’nin Yürütme Kurulu’nun üyeleriyle biraraya gelerek Esad yönetimine adeta ‘misilleme’ yaptı. Davutoğlu’nun programında olmamasına dün akşam Suriyeli muhaliflerle biraraya gelmesi saldırılara yanıt olarak yorumlandı. Davutoğlu daha önce Suriyeli muhaliflerle görüşen ilk yabancı lider olmuştu. 

Aileler tahliye edildi
Türk diplomatik misyonlarına düzenlenen saldırıların ardından diplomatların aileleri de tahliye edildi. Suriye’ye gönderilen özel bir THY uçağıyla, diplomatların aileleri Ankara’ya getirildi. Yaklaşık 60 kişi, dün Ankara’ya döndü. Türkiye’nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ve elçilik çalışanları Suriye’deki görevlerini bu aşamada sürdürmeye devam ediyor. Fakat Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşlarının zorunlu sebepler dışında Suriye’ye seyahat etmekten kaçınmaları uyarısında bulundu.  Suriye’de yaşayan Türk vatandaşlarının ise gelişmeleri izleyerek tedbirli olmaları, başta Humus, İdlip ve Halep olmak üzere, olayların yoğunluk kazandığı şehirlere seyahat etmekten imtina etmeleri tavsiye edildi.

Üç temsilciliğe de saldırı
Suriye’nin saldırıları Arap Birliği’nin Suriye’nin üyeliğini askıya almasının ardından geldi. Arap Birliği’nin şiddeti sona erdirmek için hazırladığı yol haritasını uygulamaya koymadığı için üyeliğini askıya aldığı Suriye’de rejim yanlıları Katar ve Suudi Arabistan’ın Şam büyükelçilikleri ile birlikte Türkiye’nin diplomatik misyonlarını da yağmaladı. 12 Kasım gecesi 20.00 sularında Şam’daki büyükelçiliğin önünde toplanmaya başlayan Suriye bayrakları ve Beşar Esad resimleri taşıyan  yaklaşık bin kişi elçiliğin duvarlarına tırmanmaya ve ana giriş kapısına saldırmaya başladı. Binaya taş ve pet şişe atan göstericilere Suriye polisi gözyaşartıcı bomba kullanarak müdahale etti. Lazkiye şehrindeki fahri konsolosluğun önünde ise 5000 kişi toplandı. Konsolosluğun camları atılan taşlarla kırılırken burada da bayrak yakıldı. Olaylarda büyükelçilik ve konsolosluk çalışanlarından yaralanan olmadığı kaydedildi.


“Suriye Yönetimi’nin Arap Ligi’nin bu kararı almayı mecbur bırakan tutumu, uluslararası toplumun tüm aktörlerinin Suriye’deki vahim gelişmeler karşısında tek bir sesle tepki göstermelerinin zaruretini de ortaya koymaktadır. Türkiye, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da dost ve kardeş Suriye halkının yanında yer almaya devam edecek; Suriye’de yaşanan krizin sonra erdirilmesi için başta Arap Ligi ve diğer bölge ülkeleri olmak üzere, uluslararası toplum ile eşgüdüm içinde çabalarını sürdürecektir.”


Arap Birliği’nin Suriye kararı neden önemli

- 22 üyeli Arap Birliği’nin kararları Arap dünyasının üye ülkelerden birinde yaşanan olaylara nasıl baktığının en belirleyici işaretlerinden sayılıyor.
-ABD’nin Irak işgali sırasında bölünmüş bir görüntü sergileyen Birlik,  Muammer Kaddafi’nin isyanı şiddetle bastırdığı gerekçesiyle Libya’nın üyeliğini dondurmuştu.
-Arap Birliği Birleşmiş Milletler’in Libya hava sahasının ‘uçuşa yasak bölge’ ilan etmesini destekleyerek NATO’nun hava operasyonuna zemin hazırlamıştı.
Arap Birliği 2 Kasım’da Suriye’ye ülkede şiddetin dinmesi için bir yol haritası sunmuş, Esad da bunu kabul etmişti.
-Fakat Esad buna rağmen muhaliflere saldırmaya devam edince 12 Kasım’da Lübnan ve Yemen’in “hayır” oyu, Irak’ın ise çekimser kalmasına rağmen Suriye’nin üyeliği askıya alındı. Karar Beşar Esad’dan desteğin somut olarak çekilmesine işaret ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder